BTT  Volta a la vall de Ribes

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 8510
Vegades que s'ha descarregat el track: 5092
Recorregut circular al voltant de Ribes de Freser que permet enllaçar bona part dels nuclis d'aquesta vall per un terreny molt variat que combina trams d'asfalt i de pista encimentada amb pistes de terra en diferent estat, corriols sovint tècnics, prats i camps. També sovintegen els canvis de nivell. Tot plegat fa que la ruta tingui un nivell d'exigència alt.
L'itinerari segueix la ruta número 16 de les senyalitzades pel Centre BTT del Ripollès, però cal tenir en compte que en algun tram aquesta senyalització ha quedat malmesa, per la qual cosa no ens en podem fiar totalment.
r102.jpg r103.jpg r104.jpg r105.jpg r106.jpg r107.jpg

Sortim de Ribes per la carretera cap a Bruguera. Al km. 4,5 la deixem per prendre un desviament a la nostra esquerra en pujada. (A la mateixa carretera hi ha un indicador que ens marca el recorregut número 16.) Circulem per la pista principal sempre de pujada fins a una antena (km. 7,6). Davant nostre podem veure el cim del Taga. Travessem un vailet. La pista gira en direcció nord per flanquejar el Taga pel seu vessant oest. A partir d'aquí la pista es desdibuixa, a trams esdevé un corriol i travessa algun prat. Inicialment no es difícil de seguir. A més, de tant en tant trobem algun indicador de la ruta i alguna marca de pintura vermella que ens indiquen que anem pel bon camí.
Al km. 9,5 trobem el camí que des de Ribes puja cap al Taga. En aquest punt també hi ha un rètol informatiu sobre la Serra Cavallera. La pista fa una petita ziga-zaga i just a la primera corba a l'esquerra, abans que aquella baixi decididament cap a Ribes, la deixem per agafar un corriol poc evident a la nostra dreta, en un punt on hi ha un filat i un rètol de perill de la mateixa senyalització de la ruta. A partir d'aquí el camí es malmet força: és un tram força enfangat i trepitjat pel bestiar, que en alguna ocasió ens pot barrar el pas, i també hi podem trobar restes de tales. El corriol inicial acaba esdevenint una pista en mal estat, però al km. 10,4, abans que aquesta baixi per un prat, la deixem per agafar un corriol a la dreta, que intuïm entre boixos malmesos i restes de fusta. Els indicadors es perden aquí a causa de la tala de vegetació. Hi ha, però, alguna marca de pintura vermella al terra. Finalment el corriol desemboca en un prat, que travessem en la mateixa direcció que portem fins a trobar una pista. La seguim a la dreta i al km. 11,7 la deixem per agafar-ne una altra que surt perpendicular a la nostra esquerra. La seguirem de baixada per arribar a Can Barratort. Allà agafem la pista encimentada que voreja el càmping de Pardines per l'esquerra i continuem baixant fins arribar al trencall de l'ermita de Santa Magdalena. Girem a la dreta en direcció a l'ermita, on arribem en forta pujada. Allà trobem a l'esquerra el camí també encimentat que ens porta a Pardines, a l'altra banda de la vall (km. 17,7). Continuem per la carretera que baixa a Ribes, però aviat la deixem en un trencat a la dreta senyalitzat amb un indicador de Ribes Altes i Can Nofre. El camí va fent planer i finalment es converteix en un corriol que travessa uns camps de baixada. A partir d'aquí fa petites sifonades fins a arribar a les primeres cases del nucli de Ribes Altes. Anem baixant deixant diferents cases a banda i banda i arribem al trencall de Tregurà. El prenem a la dreta en aquesta direcció i comencem a remuntar en pujada constant. Al km. 24,7 deixem la pista encimentada en una corba tancada a la dreta per agafar un camí de terra més planer i agradable gràcies al bosc que travessa. Al km. 26,3 deixem la pista per agafar un corriol a l'esquerra. Aquest corriol baixa a un torrent que haurem de travessar per un parell de ponts de fusta. A partir d'aquí el sender es va enfilant fins arribar al Serrat (km. 27,4). Allà agafem la carretera i baixem fins al desviament de Fustanyà (km. 30,1). El prenem i continuem baixant fins a la carretera de va de Queralbs a Ribes. La seguim a l'esquerra, travessem la via del cremallera i just passat Rialp la deixem per agafar un corriol herbat que s'enfila fort a la nostra dreta. Aquest corriol ens portarà a Batet, últim nucli per on passa la volta. Allà agafem la carretera que ens baixa de nou a la principal de Ribes a Queralbs i, ara sí, ja no la deixem fins arribar al punt d'inici de la ruta.

Punt de sortida Ribes de Freser
Accés al punt de sortida A Ribes de Freser anar al començament de la carretera que puja a Bruguera.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Terreny en alguna ocasió en mal estat. Pujades fortes i corriols tècnics. Nombrosos vailets al llarg de tot l'itinerari.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.446 m
Desnivell positiu: 1.240 m
Durada: Entre 4 i 5 hores
Distància recorreguda: 36.8 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Puigmal-Vall de Núria-Ull de Ter. Escala 1:25.000. Ed. Alpina
Època aconsellable: Tot l'any excepte a l'hivern, ja que hi podem trobar neu.
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.