Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Pic Alt de Cubil

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 7205
Vegades que s'ha descarregat el track: 2648
El pic Alt de Cubil és un cim poc freqüentat a l'estiu. Potser és més habitual pujar-hi a l'hivern perquè l'accés és més còmode, ja que ens estalviem l'enorme caos de roca que hi ha a la base i que fa de mal avançar. Tot i així el cim ofereix molt bona vista del circ de Pessons i d'altres cims propers com l'Alt de Griu o l'Ensagents. Si seguim bé les fites a través del caos de roca, l'ascensió no serà tan penosa i progressarem amb prou facilitat. D'altra banda, l'accés per la vall de les Deveses ens delectarà amb la presència de nombroses marmotes que han fet cau al llarg del camí.
r2203.jpg r2204.jpg r2205.jpg r2206.jpg r2207.jpg r2208.jpg r2209.jpg r2210.jpg r2211.jpg r2212.jpg r2213.jpg r2214.jpg r2215.jpg r2216.jpg r2217.jpg r2218.jpg r2219.jpg r2220.jpg r2221.jpg r2222.jpg r2224.jpg r2225.jpg r2226.jpg

Sortim de l'estació intermitja del Funicamp cap a la vall per la qual remunta la instal·lació. Trobarem un indicador cap al cim i cap a la collada d'Emportona. Inicialment avancem per la pista però aviat la deixem per agafar un sender que avança dins del prat, a mitja alçada de la vall. Com que en aquesta zona hi ha bestiar, el camí es diversifica. Nosaltres intentarem mantenir sempre aquesta mitja alçada amb la mirada posada al sender que es marca més clarament davant nostre. En aquell tram més evident trobarem també alguna marca de pintura vermella antiga, tot i així la direcció és clara, ja que hem d'arribar al pla que hi ha al fons de la vall sempre avançant per l'esquerra del torrent. Un cop situats en aquest pla s'obre a la nostra dreta la vall al fons de la qual hi ha el nostre objectiu. Ens hi dirigim, i si fins ara hem avançat per prat i per terreny humit i fins i tot fangós, ara començarem a trobar blocs de roca presagi del gran caos que ens espera. Ben aviat trobem un morral que divideix la vall en dos. En aquest punt, a la dreta, veiem un petit aixopluc de pedra. Ens hi decantem per passar pel costat. Si fins ara no hem trobat fites, a partir d'ara en trobarem seguides, i seran molt útils per superar amb prou comoditat el gran caos de roca que ocupa la base del cim. De fet, les fites intenten vorejar el caos per la dreta i anar a buscar petits trams herbats entre la roca, que de ben segur agrairem. Un cop arribats a l'extrem d'aquest caos, podem pujar recte cap al coll que veiem davant o decantar-nos a l'esquerra cap al pendent d'herba que baixa més directament del cim, però que també és més llarg i dret. Aquesta és la pala que a l'hivern baixaríem amb esquís. Finalment arribem al llom suau que ens conduirà fins al cim, un promontori de pedres que grimparem amb facilitat. Des d'allà podrem contemplar una bona vista tan del circ i la vall de Pessons com del cim i la cresta d'Ensagents. També ens captivarà la cresta que uneix el pic Alt de Cubil amb el seu germà de nom, el pic Baix de Cubil, fàcilment accessibles des de les pistes de Grau Roig. Tornarem al punt d'inici desfent el camí d'anada.

Punt de sortida Intermitja del funicam als Cortals d'Encamp
Accés al punt de sortida Des d'Encamp agafem la carretera que puja cap als Cortals d'Encamp i la seguim fins al final.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: L'últim tram del cim té una grimpadeta fàcil. A l'hivern aquest tram pot ser una gran cornisa. Cal preveure aigua.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.833 m
Desnivell positiu: 770 m
Durada: Entre 4 i 5 hores
Distància recorreguda: 8,9 kms.
Cartografia i bibliografia: Mapa Andorra. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Primavera-Estiu-Tardor. Si es fa a l'hivern cal tenir en compte el material necessari
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.