BTT  La serra del Catllaràs

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 9946
Vegades que s'ha descarregat el track: 4843
La serra del Catllaràs és una serra prepirinenca situada a l'Alt Berguedà que amaga aquí i allà racons de gran bellesa i vistes espectaculars. En ser mitja muntanya les alçades que podem assolir són modestes i la vegetació, composta bàsicament per una combinació de pi, faig, roure i boix, recobreix la serra com un mantell en alguns trams esquinçat per petits prats d'un verd intens o pels contraforts cantelluts que configuren la serra i que de tant en tant s'alcen entre la vegetació ensenyant-nos les dents.
La ruta proposada és una ruta circular excepte en el primer i el darrer tram, i recorre alguns dels camins principals de la serra tenint com a punt d'inici la Pobla de Lillet i com a objectiu Sant Romà de la Clusa. Tot i no ser una ruta molt llarga quilomètricament, el desnivell és considerable, per la qual cosa la ruta té una certa duresa.
r715.jpg r716.jpg r717.jpg r718.jpg r719.jpg r720.jpg r721.jpg r722.jpg r723.jpg r724.jpg r725.jpg r726.jpg

Sortim de l'aparcament i anem a creuar el riu Llobregat pel pont que hi ha al costat de l'Ajuntament. Enfilem amunt a l'esquerra el carrer que ens condueix al barri de les Coromines i arribem a la capella de Sant Antoni. Allà ens desviem cap a la dreta i sortim de la població per un tram asfaltat que de seguida es converteix en pista. Aquesta puja fort fins un trencant que gira a l'esquerra en direcció al Monestir de la Pobla. Nosaltres, però, continuem recte conservant un torrent a la nostra dreta. La pista anirà pujant amb trams més forts i d'altres més suaus fins al km. 6. Allà trobem un trencant a l'esquerra indicat cap al Xalet de Catllaràs i el Mirador. El prenem i planegem una mica fins tornar-nos a enfilar abans d'arribar al Xalet del Catllaràs. En aquest punt la pista fa un revolt a l'esquerra i hi ha un indicador cap al Mirador. Continuem pujant en aquesta direcció i deixem més endavant un parell de trencants a l'esquerra, el segon dels quals ens portaria cap al refugi d'Ardericó. Arribem al collet Fred (1.458 m), punt on hi ha el camí que deixa la pista per dirigir-se al Mirador. Portem 10 km de pujada i 600 m de desnivell fets. A partir d'aquí la pista tendirà a anar planejant amb petites pujades i baixades, ja que hem assolit la part alta de la serra. Arribem al prat Gespedor, on trobem una font que ens permetrà refrescar-nos. Continuem i en arribar al trencant de la font Assedegossa la pista baixa més decididament per enfilar-se després fort fins al coll de la Ceba. Aquí ens desviem a l'esquerra per un trencant que puja fort fins al pla del Catllaràs. Prat i cruïlla de camins amb l'espectacular Roc del Catllaràs al mig. Continuem en pujada per un trencant que veiem a l'esquerra, creuant el prat. Creuem un vailet al costat del qual hi ha un indicador que ens informa que entrem a l'espai privat del Projecte Miranda, on els vehicles motoritzats no tenen accés. Queden uns 3 kms. per arribar a Sant Romà de la Clusa. La pista, que és un camí ramader, puja fins al pla de l'Orri, per on haurem de passar en compte perquè podem trobar cavalls al mig del camí. Aquest és el punt més alt de la sortida. Ara anirem baixant, deixarem una desviació amb un filat a l'esquerra i girarem a la dreta per anar a passar pel costat d'un mas del Projecte Mirada i baixar seguint la pista sovint pedregosa fins arribar a Sant Romà de la Clusa. Ermita i refugi rural amb servei de bar, encara que no sempre està obert.
Per tornar al punt d'inici haurem de seguir el GR-4 fins a Falgars, que trobem senyalitzat a l'entrada de Sant Romà. El seguim prenent la pista inicialment encimentada que hi ha en aquest punt. Passem pel costat d'un mirador cap al Sobrepuny. Després d'aproximadament 1 km. d'haver sortit de Sant Romà arribem al Pas de l'Euga, on hi ha un trencat a l'esquerra cap a La Nou. Nosaltres continuem a la dreta en pujada. De tant en tant el GR fa alguna drecera, nosaltres però anem seguint sempre la pista fins arribar al coll de Sant Miquel (1.693 m). Iniciem la baixada. Deixem ben aviat un trencant a la dreta que ens tornaria a pujar fins al pla del Catllaràs. Més endavant en deixem un altre. El GR torna a fer alguna drecera i nosaltres continuem per la pista fins que arribem al Camp de l'Ermità, un zona de prat i bosc on trobarem diversos indicadors. Allà deixem la pista principal que creua un pas de bestiar per seguir el GR a l'esquerra cap a Falgars. En aquest tram fins a Falgars es combina pista amb trams de sender força tècnics. En arribar a Falgars agafem la pista que surt arran de la font. La pista va pujant, passem pel costat d'una creu i arribem a un trencant que ve del Camp de l'Ermità. Continuem a l'esquerra ara ja en baixada. Més endavant arribem al trencant on a l'anada ens hem desviat per anar al Xalet de Catllaràs. Ara només tocar desfer el camí de pujada fins al punt d'inici.

Punt de sortida La Pobla de Lillet
Accés al punt de sortida Venint per la C-16 ens desviem a l'alçada de Guardiola del Berguedà per agafar la B-402 en direcció a la Pobla de Lillet i Castellar de n'Hug. Podem deixar el cotxe a la zona d'aparcament que hi ha a l'entrada de la població.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: La ruta combina trams de camí força bo amb trams pedregosos, especialment a l'arribada a Sant Romà de la Clusa. Rampes fortes al coll de la Ceba fins al pla del Catllaràs. Sender tècnic en el GR cap a Falgars. En època de pluges els camins a la part més alta de la serra estan força enfangats. Aigua al Prat Gespedor (dalt la serra) i a Falgars. Durant el trajecte passem a prop d'altres fonts, però que no estan arran de camí.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.690 m
Desnivell positiu: 1.237 m
Durada: Unes 5 hores comptant parades
Distància recorreguda: 35,5
Cartografia i bibliografia: Mapa Catllaràs Picancel. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Tot l'any, però a l'hivern hi pot haver neu a la part alta de l'itinerari segons la temporada.
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.