Notícies

Torna la gran batalla a Zegama

Enviada per administrador el 24/Mai/2013 - 15:06

Imatge 0 per Torna la gran batalla a Zegama
La Marató Alpina Zegama-Aizkorri, primera prova de les Skyrunner World Series de la ISF, celebra aquest diumenge 26 de maig la seva dotzena edició

Kilian Jornet i Oihana Kortazar buscaran revalidar les seves victòries de 2012 davant d'especialistes de la talla de Luis Alberto Hernando i Núria Picas

Amb 42,195 quilòmetres de recorregut i 5.472 metres de desnivell acumulat, la prova reina de les Skyrace, torna a ser l'epicentre del calendari internacional

Zegama (País Basc), 24 de maig de 2013 - La prova reina de les Skyrace torna a donar-se cita a Zegama. Aquest proper diumenge dia 26 la localitat guipuscoana reunirà els màxims especialistes d'aquesta disciplina com a prova inaugural, un any més, de la Copa del Món d'Skyrunning. La Marató Alpina Zegama-Aizkorri arriba enguany a la seva dotzena edició i amb el reconeixement d'haver-se convertit en una de les cites més emblemàtiques i imprescindibles del calendari.

Aquest 2013, Zegama tornarà a veure en acció els millors atletes de l'especialitat, començant per Kilian Jornet. Per l'actual campió del món la cita arriba en un moment immillorable de forma, després de guanyar la Transvulcania i agafar-li la mida a la nova temporada. El de Puigcerdà, un gran conèixer de la prova, atresora ja cinc victòries, les tres últimes de manera consecutiva, i es perfila com el gran favorit per reeditar un nou triomf. No obstant això, no ho tindrà fàcil amb rivals de la talla de Luis Alberto Hernando, que ja li va disputar la victòria a La Palma, ara fa un parell de setmanes, com també ho va fer fa un any aquí.

Els francesos Michel Lanne i Michel Rabat, així com el japonès Dai Matsumoto, destaquen entre els inscrits. Lanne ja va acariciar el podi a l'edició de l'any passat després de classificar en quart lloc. Mentre que Rabat, campió francès el 2011, és també un habitual de la prova. El també francès Yannick Gourdon i el mític atleta nepalès Dachhiri Dawa Sherpa, vencedor de la UTMB 2003, seran un altre dels atletes a tenir en compte. El rècord de la prova el té Rob Jepp amb un temps de 3 hores i 54 minuts.

En dones, Ohiana Kortazar és la gran favorita de la prova després de les seves dues victòries consecutives el 2011 i el 2012 i la gran rival abatre de les altres dues atletes més destacades: Núria Picas i Emilie Forsberg. La catalana i la sueca, que van protagonitzar una excepcional batalla a Transvulcania, amb triomf final per Fosberg, tornaran a enfrontar-se després que Picas guanyés la partida aquí, on es va classificar en segona posició. La italiana Emmanuela Brizio i la britànica Sarah Ridgeway tindran també les seves opcions.

Amb 42,195 quilòmetres de recorregut i 5.472 metres de desnivell acumulat, Zegama tornarà a posar a prova la resistència física i mental dels esportistes. Amb un recorregut de mitja muntanya pel massís de Aratz i la Serra del Aizkorri que inclou quatre dels cims més alts de la Comunitat Autònoma Basca (Aratz - Aizkorri - Aketegi i Aitxuri), els atletes sortiran des del poble de Zegama, situat a 296 metres d'altura, i pujaran fins a l'alt d'Otzaurte (652 metres) per efectuar, a partir del citat port de muntanya, un recorregut que transita per camins i senders de muntanya de gran bellesa natural, on es combinen zones d'arbratge, principalment fagedes, zones escarpades de roca viva i pasturatges d'altura. Es tracta d'un recorregut molt tècnic i d'elevada dificultat. La cursa començarà a les 9:00 h.

Com bé aquest matí ha assegurat Ainhoa Churruca, directora de la prova, a la roda de premsa oficial celebrada aquí, “la Zegama-Aizkorri és una cursa que destaca pel seu recorregut i pel fet que el poble basc es bolca en cos i ànima a donar suport a tots els corredors i donar-los els seus majors missatges de suport en qualsevol punt de la cursa”.

2a Zegama-Aizkorri JuniorTrail a Zegama

Els joves d'entre 16 i 18 anys tornen a participar a Zegama en el marc de la segona edició de la Zegama-Aizkorri Junior Trail, de 10.4 quilòmetres amb sortida i arribada, igual que la marató, a Zegama. Es tracta d'un recorregut de mitja muntanya pel vessant nord de la Serra d'Aizkorri. La Marató Zegama-Aizkorri forma part del calendari de tres curses que Salomon ha proposat per a l'elecció aquest any de la seva Junior Team, integrat per joves promeses d'edats compreses entre 16 i 18 anys. Després de la disputa de la Pujada al Tibidabo, el 18 de maig, el segueix ara la prova basca en la seva categoria júnior. Els guanyadors de la mateixa, en homes i dones, s'uniran als vencedors sortits ja de la primera prova com a segons integrants del futur Salomon Junior Team 2013, a l'espera de poder completar-se amb els guanyadors de la tercera i última prova, la Mini Maratón Alpino Madrileño del proper 16 de juny. Els seus components disputaran la Ultra Cavalls del Vent XS.

Crèdit de la foto: Jordi Saragossa