Notícies

El gran Altitoy. Una gran clàssica de l'esquí de muntanya

Enviada per administrador el 29/Gen/2012 - 23:04

Imatge 0 per El gran Altitoy. Una gran clàssica de l'esquí de muntanya

Aquest cap de setmana s'ha disputat a la zona del Pirineu basc francès l'Altitoy, una cursa d'esquí de muntanya popular que es desenvolupa en dues jornades. Dissabte a 2/4 de 10 del matí es va donar la sortida des de l'estació d'esquí de Grand Tourmalet. En total unes 500 persones en equips de dos, repartits en dos circuits, el circuit A, d'uns 2.100 metres de desnivell positiu, i el circuit B no competitiu.

La cursa en el circuit A constava de quatre pujades i quatre baixades amb un total de dotze canvis que obligaven a anar a peu en quatre trams. Es pujava per un parell de corredors sense dificultat, però que calia fer amb grampons. Un parell de baixades també van ser per corredors força drets i calia extremar les precaucions. Afortunadament l'organització havia instal·lat cordes fixes i facilitaven la baixada. La baixada del segon corredor era llarga i amb força desnivell. Aquí calia encordar-se amb un dissipador per fer-la més segura. Les baixades amb esquís estaven força gelades i calia fer-les amb molt de compte.

Per avui diumenge hi havia preparat una altra volta d'uns 1.900 metres de desnivell positiu, però degut a la nevada intensa de la nit, que ha deixat més 40 cm de neu nova, i de la meteorologia adversa amb neu, vent i poca visibilitat, l'organització s'ha vist obligada a variar l'itinerari a una pujada de 700 m de desnivell, dels quals els primers 200 eren a peu i una baixada de 200 metres de desnivell. La sortida es va fer des de la plaça del Luz Ardiden, centre neuràlgic de la cursa, on s'han fet el breafing, el dinar final i el lliurament de trofeus.

Al final victòria ha estat per l'equip format per l'espanyol Miguel Caballero i el francès Wilfred Jumere amb un temps de 2 hores, 31 minuts i 2 segons el dissabte, i 49 minuts i 59 segons el diumenge. La segona plaça, molt disputada, ha estat pels catalans de Camprodon Pere Plana Subirana i Pau Costa Pairó, amb un temps de 2 hores, 30 minuts i 24 segons el dissabte, i 53 minuts i 25 segons el diumenge. El Pere i el Pau avui han perdut l'avantatge que van aconseguir guanyar ahir. A 6 minuts i 8 segons han fet podi amb la tercera posició els andorrans Manel Pelegrina López i Xavi Comas. La 4a, 5a, 6a i 7a places també han estat per catalans. A la 4à posició dos veterans: Alfons Gaston i Xavier Sadurní. Cinquens Joan Torné i Xavier Guillamó. Sisens Dani Terrisse i Gerard Garreta. Precisament, la 7a posició ha estat pel nostre bon amic Genís Zapater, acompanyat de l'Ignasi Andres, tots dos encara de la categoria júnior. La primera noia ha estat Anna Rovira, de parella mixta, juntament amb Joan Nadal. Primer grup femení per les basques Amets Maiztegi i Nahia Quincoces. Teniu la classificació completa a l'agenda.

Cal destacar el bon nivell organitzatiu en tots els aspectes, més tenint en compte la gran dificultat que comporta organitzar una cursa com aquesta. En poques hores han hagut de modificar el recorregut d'avui un parell de vegades, la qual cosa els ha fet prendre decisions i estudiar alternatives durant la nit.

Galeria d'imatges