Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Volta als pobles de la Vall d'Àneu

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 9534
Vegades que s'ha descarregat el track: 4897
Recorregut circular per alguns dels pobles de la Vall d'Àneu seguint l'extensa xarxa de senders que antigament unia els nuclis de la vall entre si. La volta transcorre per camins senyalitzats amb indicadors i marques de pintura, tot i que en la majoria d'ocasions els temps apuntats són excessivament llargs. Alguns d'aquests camins havien estat empedrats, i encara es conserven així en alguns trams. Això evidencia la importància que tenien com a via de comunicació.
La ruta té diversos punts on poder abastir-nos d'aigua, ja que trobem font a tots els pobles per on passem, i permet ser escurçada en nombrosos punts.
r157.jpg r158.jpg r159.jpg r160.jpg r161.jpg r162.jpg r163.jpg

Sortim de Sorpe pel carrer que travessa tota la població de punta a punta. En sortir del nucli ja veiem un indicador cap a Àrreu i l'ermita de la Mare de Déu de les Neus. Aquesta és la direcció que haurem d'anar seguint. Agafem, doncs, aquest camí i al cap de poc deixem un primer trencant a Borén. Nosaltres continuem per l'esquerra seguint el camí que flanqueja la muntanya a mitja alçada per damunt la vall. En un moment donat, el camí agafa alçada i comença a girar en direcció oest cap a l'interior de la vall del riu Àrreu. Un cop hi entrem veiem ja el nucli deshabitat del mateix nom, just a l'altra banda del torrent. Per arribar-hi continuarem pel mateix camí que seguim, deixarem un segon trencant a Borén i arribarem a un prat on trobem la petita església de la Mare de Déu de les Neus. Des d'allà continuem pel mateix camí i travessem el riu Àrreu per un pont. Comencem a trobar les primeres bordes als afores de la població. Un camí força emboscat que puja entremig de dues cases ens pujaria cap als estanys del Rosari. Nosatres, però, continuem en direcció descendent fins a entrar al poble d'Àrreu. El seu estat d'abandonament ofereix, tanmateix, traces d'una activitat no molt llunyana, al mateix temps que fa pensar en la duresa de les condicions de vida a les muntanyes del Pallars durant segles. Seguint les marques de pintura groga baixem per un camí directes a Borén. Hi arribem després de trobar un pont medieval que ens permet creuar el riu Noguera Pallaresa i d'agafar la carretera a la dreta, ara seguint marques de GR. Des de la plaça de Borén, davant l'església, travessem de nou la Noguera Pallaresa i continuem pel GR. El camí passa ara per dins la vall d'Àneu entre boscos i camps. Trobem un parell de trencants que ens permetrien escurçar l'itinerari i anar directes a Sorpe. En un d'aquests trencants, indicat amb un rètol més precari, el GR comença a baixar fins a Isavarre. Aquest tram, des del trencant fins a Isavarre, l'haurem de fer dues vegades. Per tant, si no volem baixar a aquest poble, podem ja retornar cap a Sorpe. L'itinerari proposat, però, completa aquesta visita per la vall d'Àneu baixant a Isavarre, situat a l'altre costat de la Noguera Pallaresa. El camí fins al poble conserva parts d'empedrat. Des d'Isavarre ja només queda desfer el camí que seguíem fins al darrer trencant de Sorpe i, ara sí, agafar-lo per arribar al punt d'inici.

Punt de sortida Sorpe
Accés al punt de sortida Des de la carretera C-28 d'accés al port de la Bonaigua des d'Esterri i València d'Àneu, agafeu el trencat a Sorpe, just abans de l'inici de la pujada al port.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cap en especial
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.415 m
Desnivell positiu: 475 m
Durada: Entre 3 i 4 hores
Distància recorreguda: 10 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Pallars Sobirà - Nord. Editorial Piolet. Escala 1:50.000
Època aconsellable: Tot l'any, tenint en compte que a l'hivern podem trobar neu o gel en alguns camins.
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.