Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Volta al Monte Civetta

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 7482
Vegades que s'ha descarregat el track: 2976
El Monte Civetta és una muntanya icona de les Dolomites. Amb una alçada de 3.220 m, en el vessant nordoest, la muntanya es desploma en forma de penyasegat per unes parets de 1.000 m, i això el fa especialment imponent. En tot el massís hi ha nombroses vies d'escalada de gran dificultat, i també algunes de les ferrades més conegudes de les Dolomites, com ara la Ferrata degli Alleghesi, la via més habitual per fer el cim. Però si volem contemplar la grandesa d'aquest massís des de tots els angles, la millor opció és fer la volta a la muntanya, per la qual necessitarem un parell de dies de travessa, que podem partir amb diferents combinacions. La més habitual, potser, és sortir de la Cabana de Trieste i dormir al refugi Coldai. Nosaltres hem preferit, però, iniciar la ruta des d'aquest refugi per poder fer el tram més exigent de l'itinerari la primera jornada, i dormir al refugi Vazzolèr. Aquesta combinació també ens permet canviar una pujada poc interessant per una pista des de la Cabana de Trieste per la pujada des de Pecol Vecchio al refugi Coldai, molt més amena tot i el desnivell que cal superar.
r2533.jpg r2534.jpg r2535.jpg r2536.jpg r2537.jpg r2538.jpg r2542.jpg r2543.jpg r2544.jpg r2545.jpg r2546.jpg r2547.jpg r2548.jpg r2549.jpg r2550.jpg r2551.jpg r2552.jpg r2553.jpg r2554.jpg r2555.jpg r2556.jpg r2557.jpg r2558.jpg

Sortim del pàrquing del remuntador de Crep di Pecol, al costat del Càmping Civetta. Voregem el càmping per l'esquerra i en arribar a una pista, la seguim a la dreta per entrar a la població de Pecol creuant un pont, prop del qual hi ha una font. En aquest punt trobem un indicador cap al refugi Coldai. Seguim la direcció que ens indica, cap a l'esquerra, per anar a buscar la sortida del poble. Arribem a una pista d'esquí. La remuntem un tram seguint unes marques de pintura i anar a buscar un camí més marcat que s'endinsa dins el bosc. El camí desemboca a una altra pista. La prenem a l'esquerra fins arribar a una casa-granja, la Casera di Pioda. Allà deixem la pista i enfilem un camí carreter, a trams empedrat, que hi ha just darrera la casa. El camí acaba esdevenint un sender que guanya alçada decididament fins al refugi Coldai (2h). Deixem enrere el refugi i de seguida el camí es bifurca. A la dreta aniríem cap al Lago Coldai pel sender 560. Aquest serà el nostre camí de retorn. Ara continuem a l'esquerra per un camí que va flanquejant clarament la muntanya (sender 558). Aviat arribarem a una petita ferrata que es pot superar fàcilment, tot i que és evitable per una opció marcada a la roca com a més fàcil. En algun moment hi ha alguna desviació. En aquest cas trobarem a la roca indicacions amb pintura vermella. Nosaltres seguirem sempre les indicacions del refugi Vazzolèr. Clarament indicada trobarem també la desviació cap a la Ferrata degli Alleghesi. Des d'aquest punt podem contemplar com de dret n'és el primer tram, i també la corrua de gent que es prepara per fer la via o que ja l'enfila. Continuem el flanqueig per terreny de tartera. A baix, veiem Pecol Vecchio i les instal·lacions d'esquí properes. En algun tram haurem també de creuar alguna petita congesta de neu. També trobem, de tant en tant, algun rètol trencat a terra amb la direcció que hem de seguir. El camí ha anat flanquejant amb lleugera pujada fins situar-se sota una gran tartera que baixa de la Forcella delle Sasse ("pedres" en italià). Remuntar la tartera serà feixuc i ens requerirà ben bé 1 hora de marxa. Des de la base de la tartera fins al refugi Vazzolèr encara queden unes 4 hores de camí. Un cop al coll veiem a l'altre costat una gran zona plana de prat i roca que creuarem en diagonal. El camí va a buscar l'entrada d'un barranc, per on baixarem de manera gairebé interminable fins trobar la pista que ve de la Cabana de Trieste. La remuntem a la dreta fins arribar al refugi Vazzolèr, situat en una entrada a l'esquerra del camí (9 h).
La segona jornada de marxa ens portarà del refugi Vazzolèr fins al refugi Coldai seguint l'Alta Via 1 pel sender 560. Inicialment haurem de retornar a la pista que ve de la Cabana de Trieste i seguir-la amunt. Aquest és potser el tram més pesat de tot el dia. Un cop s'acaba la pista, el desnivell se suavitza i el camí es fa molt més agradable. Avancem entre prats i pastures, mentre a la nostra dreta contemplen les espectaculars parets del Civetta. Quan trobem el trencall cap al refugi Tissi, situat a uns 15 min., sobre un petit cim, ens desviem del nostre camí. La posició privilegiada d'aquest refugi, davant per davant de la Civetta, el converteixen en un excel·lent mirador de la muntanya. Tornem al camí que hem deixat abans i seguint sempre la ruta de l'Alta Via 1 arribem a un coll ben visible situat l'extrem nord-oest del massís, la Forcella Col Negro di Coldai. Des d'aquí arribem ja ràpidament al Lago Coldai i al refugi del mateix nom. Ara només queda desfer el camí fins al punt d'inici. (6 h)

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el mapa en format kml [2]
Punt de sortida Pecol Vecchio
Accés al punt de sortida Pecol Vecchio es troba a la vall de Zoldo Aldo, on s'arriba des de Belluno per la SP251.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Petita ferrada a l'inici del flanqueig pel vessant est de la muntanya.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.476 m
Desnivell positiu: 2.700 m
Durada: Unes 15 hores repartides en dues jornades (9h 1r dia i 6h 2n dia)
Distància recorreguda: 31 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Marmolada - Pelmo - Civetta - Moiazza. Escala 1:25.000. Editorial Tabacco
Època aconsellable: L'estiu és la millor època per fer aquesta travessa, sobretot si no volem trobar neu durant l'itinerari
Enllaços
  1. http://corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/199/format/gpx
  2. http://corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/199/format/kml