Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Pujada al Matagalls des de Viladrau

Descripció de l'itinerari
Enviada per Albert Pérez Monfort Albert Pérez Monfort
Vegades que s'ha obert la ruta: 13902
Vegades que s'ha descarregat el track: 3276
Itinerari que ens permet pujar al Matagalls per un vessant menys massificat que les clàssiques vies del coll Formic i Sant Marçal, i baixar-ne per un vessant encara menys habitual que ens farà gaudir d'un dels racons més feréstecs d'aquest massís. En partir del poble de Viladrau, l'itinerari té més desnivell que altres possibilitats, però en canvi es fa molt distret, ja que ens permet gaudir d'un entorn molt variat i passar per punts destacats del Parc Natural com ara l'Erola, Sant Segimon i Sant Miquel de Barretons.
r593.jpg r594.jpg r595.jpg r597.jpg r598.jpg r599.jpg r600.jpg r601.jpg r602.jpg r603.jpg r604.jpg r605.jpg r606.jpg r607.jpg

Prenem la pista que surt del costat del mas El Torrent, actualment seu de l'Agrupació Excursionista de Viladrau, i que travessa justament un torrent, el Sot dels Vernets. La pista comença a enfilar-se, però nosaltres de seguida la deixem per seguir un corriol a la dreta senyalitzat cap a la font de l'Oreneta. Després de passar per aquesta font continuem recte pel corriol fins a desembocar a una pista. La prenem a la dreta seguint la mateixa direcció que portem. Al cap d'uns metres trobem un creuament de camins. Continuem un petit tram la pista principal a la dreta, i la deixem per agafar una pista que es veu en més mal estat i que davalla a la nostra dreta. Aquest camí ens permet fer una drecera per retrobar de nou més avall la pista que hem deixat. Ara sí la seguim de baixada bo i dibuixant alguns revolts. Deixem un primer trencant a la dreta i en arribar a un segon trencant, en el punt on la pista fa un revolt tancat a l'esquerra, trobem una drecera que baixa per un terreny de sauló. La prenem per retrobar més avall la pista que se n'anava a la dreta. La pista s'acaba convertint en un corriol que ens porta directes cap al torrent, que travessem per un pont de pedra al costat d'un antic molí en runes. Seguim el nostre camí en lleugera pujada i arribem al conjunt de cases dels Molins. Allà, al costat dels camps, hi ha un sender senyalitzat amb un indicador de Sant Segimon i del Meridià Verd. El prenem fins a arribar a una pista que seguim a l'esquerra i que ens condueix al mas de Can Bosc. Continuem pel camí que ressegueix el mas, i en un trencant on hi ha una fita nosaltres continuem per la dreta fins travessar el torrent de l'Erola, just en el punt on hi ha una bassa i una canalització d'aigua que l'alimenta. Continuem recte i deixem un trencant a l'esquerra per on baixarem a la tornada. Arribem a l'Erola, una petita capella. A partir d'aquí el camí comença a enfilar-se decididament per un terreny més pedregós. En un tram on el camí fa unes marrades trobem un oratori. El camí continua enfilant-se fins arribar sota el monestir de Sant Segimon, allà seguim un camí que entre la fageda ens porta a la pista d'entrada a Sant Segimon. La prenem a la dreta fins al collet de les Tres Creus. Uns metres més amunt trobem un indicador que ens senyalitza la direcció del Matagalls i la capella de Sant Miquel de Barretons. Prenent aquesta direcció ens enfilem per un roquissar buscant el millor pas, senyalitzat amb marques verdes. El camí passa una mica per damunt la capella, per tant, si volem arribar-hi, ens haurem de desviar per un trencat que hi ha just quan l'hem divisada. Per anar cap al Matagalls caldrà continuar per la carena en direcció sudest fins al coll Saprunera, on deixem a l'esquerra un camí ampli que ressegueix la carena a mitja alçada, mentre que nosaltres ens hi enfilem, decantats una mica cap a la dreta, fins al pla dels Ginebres. Continuant sempre en la mateixa direcció atenyem la creu del Matagalls.
Per retornar descendim en un primer moment el camí de pujada, però de seguida ens en separem per endinsar-nos en el primer torrent que neix de la carena en direcció nordoest, que ens permet anar a buscar la serra dels Salaverds. Passem per la font dels Cims i ens situem sobre la carena, un pas a la nostra esquerra. La resseguim fins a un coll que ja divisem força més avall. En aquest tram el camí no és molt clar. Cal resseguir el límit del bosc o entrar-hi per flanquejar la muntanya fins a un primer coll, on unes grans fites ens indiquen, ara sí, el camí que cal seguir i que s'endinsa al bosc fins arribar a un segon coll, el coll d'Ordial. Allà el camí gira marcadament a la dreta i s'endinsa en el tram més feréstec de la sortida, el sot de les Cordes. El camí s'estreny sobre el terreny i perd alçada ràpidament. Travessem el torrent en una zona de cascades i continuem davallant ara amb el torrent a la nostra esquerra. Ja més avall, quan el terreny es fa menys agrest, el camí fitat descendeix per una zona de sauló fins al pla de Malataup. En aquest punt continuem el camí que surt cap a l'esquerra i que també està fitat. L'anem seguint per dins el bosc entre fagedes i castanyers, i ens acostem novament al torrent de l'Erola, continuació del sot de les Cordes. En arribar en una pista en mal estat i amb un primer tram amb aiguamolls, anem a cercar la continuació del camí creuant-la just passat aquest tram d'aigua (hi ha una fita). Aquesta és la zona més espectacular pel que fa a la vegetació, ja que els troncs de castanyers que hi trobem són autèntiques escultures naturals de dimensions enormes. En un punt on el camí creua novament el torrent tenim dues opcions: creuar-lo o buscar la continuació del camí, potser menys evident, per la dreta del torrent. Les dues opcions ens conduiran al camí de pujada a tocar de Can Bosc. Ara només queda desfer l'itinerari de pujada.

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el track en format gdb [2]
Descarrega't el mapa en format kml [3]
Punt de sortida Viladrau
Accés al punt de sortida Just abans d'entrar a Viladrau per la carretera GI-520 que ve de Seva, prenem un carrer a la dreta en direcció al camp de futbol. Es tracta de l'avinguda del Montseny, que seguim fins arribar a una rotonda on podem deixar el cotxe.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: En general la volta és força còmoda. Només cal destacar la baixada pel Sot de les Cordes, ja que és força pronunciada i està totalment encarada al nord. A l'hivern, en cas de gel o neu, pot ser perillosa.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.698 m
Desnivell positiu: 1.112 m
Durada: Unes 6 hores
Distància recorreguda: 18 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Montseny. Escala 1:25.000. Diputació de Barcelona
Època aconsellable: Tot l'any
Enllaços
  1. http://corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/7/format/gpx
  2. http://corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/7/format/gdb
  3. http://corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/7/format/kml