Esquí de muntanya  Pic de la Coma d'Or amb esquis

Descripció de l'itinerari
Enviada per Albert Pérez Monfort Albert Pérez Monfort
Vegades que s'ha obert la ruta: 3210
Vegades que s'ha descarregat el track: 1072
Aquest cim, situat a la zona del Capcir, al Pirineu francès, és una de les ascensions clàssiques d'iniciació a l'esquí de muntanya. El cim, que no descobrim fins arribar a la portella de la coma d'en Garcia, se'ns mostra altiu i escarpat gràcies a la cresta que el conforma, però no és complicat. Només una aproximació una mica llarga fa que assolir-lo requereixi una mica més d'esforç que altres cims de desnivell similar.
r455.jpg r456.jpg

Des de l'aparcament del coll de Puymorens situat arran de pistes travessem la carretera per anar buscar la coma d'en Garcia, una vall que surt en direcció nordest i a l'inici de la qual hi ha una cabana i també alguna antiga instal·lació de les pistes d'esquí. La remuntem bé flanquejant-la per la dreta o per una pista que puja pel costat esquerra de la vall. Passem una petita presa i anem avançant tot superant petites pales i plans fins a divisar ja la portella que tanca la coma i on arribarem després de fer un flanqueig.
Des del coll veiem el pic de la Coma d'Or, a la dreta. Per arribar-hi caldrà perdre una mica d'alçada per un flanqueig sovint ventant i gelat fins a un segon coll força ampli, la portella de Cortal Rossó. Des d'allà remuntem una primera pala i flanquegem un tram més estret per anar a buscar la pala que ens portarà fins a l'avantcim. Per arribar al cim cal fer una petita cresta aèria.
La baixada, la farem pel mateix itinerari.

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el mapa en format kml [2]
Punt de sortida Coll de Puymorens
Accés al punt de sortida Des de la frontera de França a Bourg-Madame, cal agafar la N-20 en direcció a Andorra. Just després de passar pel poble de Porta, ens desviem a la dreta abans del túnel de Puymorens per la N-320 cap a les pistes d'esquí de Porté. Continuem fins al coll de Puymorens, situat a 1920 m d'alçada. Allà, a l'esquerra de la carretera, hi ha una zona d'aparcament.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: El pas entre la portella de la coma d'en Garcia i la portella de Cortal Rossó acostuma a estar molt ventat, per això la neu hi és escassa o estar molt endurida.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.826 m
Desnivell positiu: 990 m
Durada: Entre 4 i 5 hores
Distància recorreguda: 13.5 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Cerdagne/Capcir. Escala 1:50.000. Institut Géographique National
Època aconsellable: Tot l'hivern, però a la coma d'en Garcia sonvint hi ha poca neu.
Enllaços
  1. http://corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/53/format/gpx
  2. http://corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/53/format/kml