Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Les Tre Cime di Lavaredo

Descripció de l'itinerari
Enviada per Albert Pérez Monfort Albert Pérez Monfort
Vegades que s'ha obert la ruta: 7253
Vegades que s'ha descarregat el track: 3063
El conjunt rocós que formen les Tre Cime di Lavaredo és probablement el més famós, el més visitat, el més fotografiat i el més concorregut de totes les Dolomites, i certament les Tre Cime ofereixen al visitants un paisatge espectacular, especialment quan s'observen des del refugi de Locatelli. De tota manera molts altres paisatges dolomítics no tenen res a envejar a aquest, que si és cert que val la pena contemplar, també és cert que la zona és tan concorreguda per turistes que resulta una mica asfixiant.
La ruta aquí descrita en part intenta fugir de la massificació, a trams indefugible, i fer una aproximació a les Tre Cime per la Valle della Rienza, en general força tranquil·la. A la part alta del recorregut la multitud és inevitable, ja que hi ha una carretera, de peatge a preus de turista, que porta al refugi Auronzo, des d'on s'acostuma a iniciar la volta a la formació rocosa de les Tre Cime, essent l'excursió més feta de les Dolomites, i segurament també dels Alps. La sortida presenta és força llarga, però es pot escurçar notablement si es puja directament al refugi Locatelli i no es fa la volta completa a les Tre Cime.
r2581.jpg r2582.jpg r2583.jpg r2584.jpg r2585.jpg r2586.jpg r2587.jpg r2588.jpg r2589.jpg r2590.jpg r2591.jpg r2592.jpg r2593.jpg r2594.jpg

Iniciem la ruta seguint la pista que surt de davant de l'aparcament i que s'endinsa a la Valle della Rienza. Al fons es pot contemplar la formació rocosa de les Tre Cime, objectiu del nostre itinerari.
Els primers quilòmetres de pista són de lleugera pujada, per més endavant fer-se una mica més drets. Quan s'acaba la pista l'itinerari es fa més interessant amb una pujada moderada. Les Tre Cime s'intueixen, però el vessant de la muntanya que ens queda davant ens les tapa, el qual superarem per un camí força bonic i en forta pujada. Superada aquesta pujada dura, el premi al nostre esforç serà veure aparèixer majestuoses les Tre Cime per la seva cara nord, ja ben aprop. Al fons es pot veure el refugi Locatelli, que també serà el nostre destí, però de moment abandonem el camí que ens hi portaria directes per anar a vorejar la formació rocosa per la seva falda nord. Un indicador ens marca el desviament, que en el seu primer tram és de baixada. Quan arribem al camí principal continuem en pujada per la falda de les Tre Cime. Passem pel Col Forcellina, pel refugi Langalm i a continuació pel Col de Mezzo. Aquest darrer tram el farem dues vegades, ja que volem fer la volta completa a les Tre Cime per tal de poder-les contemplar per tots els seus vessants. Una possibilitat per escurçar l'excursió podria ser pujar directes al refugi Locatelli, on val la pena anar perquè ens ofereix una de les millors vistes de les Tre Cime, fer els dos colls, i des d'aquí iniciar la baixada, tal com es descriurà més endavant. La nostra proposta és dirigir-nos cap el refugi Auronzo des del Col Mezzo i, d'aquesta manera, disposar-nos a fer la volta completa a les Tre Cime. Des del coll en poca estona arribarem al refugi, al qual també s'hi pot arribar per una carretera de peatge. Des del refugi seguirem el camí per la cara sud de les Tre Cime. Passarem pel refugi Lavaredo per tot seguit enfilar per canviar de vessant i dirigir-nos al refugi Locatelli. Arribar al refugi no té pèrdua, ja que el camí a seguir és evident i està farcit d'indicadors. S'hi pot accedir per diferents camins, tot ells ben visibles i marcats. En el nostre cas vam optar per seguir la ruta que flanqueja a mitja muntanya, tot i que el camí de més avall és molt més fàcil.
Des del refugi Locatelli descendim per recuperar el recorregut que ja hem fet fa unes hores i que ens portarà una altra vegada al Col de Mezzo. Des de Col de Mezzo iniciem la baixada. Ho fem seguint el curs del torrent entre prats d'herba. Sobrepassem unes construccions fins arribar a la carretera, la qual seguim un tram en baixada i aprofitant alguns dreceres que ens permeten escurçar. L'itinerari ens porta fins a la Malga Rinbianco, lloc on deixarem la carretera. Des d'allà baixem per prats fins al camí senyalitzat que ens portarà cap a recuperar la Valle della Rienza, que hem pujat al principi de la ruta. El darrer tram consisteix a seguir la pista que hem fet a la pujada fins a l'aparcament.

Punt de sortida Aparcament d'avant de l'Hotel Baur Tre Cime
Accés al punt de sortida Des de Cortina d'Ampezzo agafar la carretera SS51 en direcció a Dobbiaco. Al cap de pocs metres després de passar el Lago di Landro ens trobem l'aparcament a la dreta. És un aparcament de pagament amb preus no abusius.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte:
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.400 m
Desnivell positiu: 1.520 m
Durada: Entre 8 i 9 hores
Distància recorreguda: 29,7 km
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Primavera i estiu
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.